Do 26 oktober 2017

Lezing "170 jaar krachtsport in Delft door oud-Olympiër Piet van der Kruk"in Delft

VAK, Westvest 9, Delft

Deze lezing wordt georganiseerd door Delfia Batavorum:

Delvenaar en oud-Olympiër Piet van der Kruk houdt een lezing over de geschiedenis van de krachtsport, die in Delft sinds 1848 wordt beoefend. In dat jaar werd de Delftsche Studenten Scherm-, Gymnastiek- en Athletiek – Vereeniging ODIN opgericht. De turners van ODIN gingen ook hun krachten meten. Eerst onderling, later werd de strijd ook met andere studentenverenigingen aangegaan. Vanaf 1890 gingen Delftse burgers de krachtsport beoefenen, voornamelijk leden van twee gymnastiekverenigingen. Naarmate het gewichtheffen serieuzer werd beoefend, ontstond de behoefte aan een specifieke krachtsportvereniging. In 1896, het jaar van de eerste Olympische Spelen, werd de Delftsche Athleten-club opgericht. Die kreeg twee jaar later de naam van de beroemde Duitse sportman Sandow. Deze krachtsportvereniging bestaat nog steeds onder de naam Sandow – Delft. Vorige eeuw werden nog enkele Delftse krachtsportverenigingen opgericht. Ze waren actief in verschillende Delftse accommodaties met elk hun eigen verhaal. Piet van der Kruk zal hier op ingaan en op zijn deelname als gewichtheffer aan de Olympische Spelen van Mexico in 1968.

Meer informatie: www.delfia-batavorum.nl