Zo 29 oktober 2017

Lezing over Cupido en Sideron door Esther Schreuder in het Haags Historisch Museum

Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7; aanvang: 15.00 uur in de SalonCupido en Sideron en het downstairs leven aan het Haagse hof

In de 18de eeuw worden de kinderen Cupido en Sideron aan de toekomstige stadhouder Willem V geschonken, waarschijnlijk door de WIC. De zevenjarige Sideron komt uit het door droogte en hongersnood geteisterde Curaçao, de even oude Cupido van de kust van Guinea, in Afrika. De kinderen komen terecht in een wereld van grote luxe en overvloed en weten zich in de jaren die volgen op te werken tot kamerdienaar aan het hof van de stadhouder en zijn vrouw. Tijdens de Franse Revolutie vluchten ze met het paar en een klein deel van de hofhouding naar Engeland. Hun nakomelingen zwermen uit over Nederland.

Al sinds de 14de eeuw was het gebruik om zwarte kinderen cadeau te doen aan Noord-Europese vorsten. De zwarte bedienden van de familie Van Oranje staan op vele schilderijen naast de stadhouders, prinsen en prinsessen afgebeeld, maar over de levens van deze mensen is maar weinig bekend.

Kunsthistorica Esther Schreuder verdiepte zich jarenlang in Cupido en Sideron en is als gastconservator verbonden aan de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof. Niet alleen wist zij te achterhalen waar de jongens vandaan kwamen, maar zij beschrijft ook in geuren en kleuren hoe hun levens aan het hof verliepen. Op basis van uitgebreid archiefonderzoek weet zij de wereld achter de schermen van de familie Van Oranje tot leven te brengen in haar boek. Een fascinerende wereld vol ingewikkelde machtsverhoudingen, intriges en dubbele agenda’s, waar ze tijdens haar lezing over zal vertellen.

Praktische informatie

  • Tickets kosten € 12,50 regulier of € 7,50 met kortingspas (Museumkaart, Rotterdam- of Ooievaarspas).
  • Tickets kunnen online worden besteld.
  • Voor of na de lezing kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof bezoeken.