Mei 2014: De slag om Ypenburg



DE GEWONNEN SLAG OM YPENBURG

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Het aanvalsplan richtte zich direct op Den Haag om koningin, regering en legerleiding gevangen te nemen. Als verrassing zouden de drie vliegvelden rondom, Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg moeten worden ingenomen en als basis dienen voor de actie. Bij het vliegveld Ypenburg was de zwaarste inzet voorzien, het dichtst bij het centrum van Den Haag.

De aanvalstactiek was opgedeeld in drie delen. Allereerst een bombardement op de gebouwen en de gereedstaande vliegmachines. Daarna een landing van parachutisten om het vliegveld zelf in te nemen. En tenslotte luchtlandingstroepen en materieel om Den Haag in te trekken.

Het vliegveld was in het laatste jaar voor de oorlog omgebouwd tot een militair vliegveld en behoorlijk voorzien van verdedigingslinies, zoals luchtafweer en
pantservoertuigen. Na de eerste aanvalsgolf in de vroege ochtend konden de Duitser parachutisten dan ook niet voldoende terrein veroveren om hun plan uit te voeren. De Nederlandse militairen hielden stand en geleidelijk aan werd ook de tegenaanval ingezet.

Bekend geworden is het oprukken van luitenant Maduro en zijn manschappen vanaf de overkant van de Vliet bij huize Dorrepaal (toen een bejaardentehuis, nu een sociale werkvoorziening, net voorbij Drievliet). George Maduro is diegene die later opgepakt via het verzet in een concentratiekamp is omgekomen en wiens naam voor altijd verbonden is aan Madurodam.

Ook bij de Hoornbrug werd fel gevochten en werden de Duitsers teruggeslagen.
De derde Duitse aanvalsgolf met zweefvliegtuigen vol met soldaten om Den Haag in te trekken mislukte dan ook volledig. Door het felle verzet konden deze vliegtuigen niet ongehinderd dalen en de een na de ander verongelukte. Door de wrakstukken hadden de volgende toestellen ook niet meer de ruimte en weken uit naar de snelweg naar Rotterdam waar een lang lint van verongelukte machines ontstond.

In de weilanden rond Ypenburg rukten de Nederlandse troepen steeds verder op en bij gebrek aan versterking en materieel was het aan het begin van de avond de Duitsers duidelijk dat zij geen kans op succes meer hadden en gaven zij zich in groten getale over.

De slag om Ypenburg was voor Nederland gewonnen. 95 mannen betalen dit met hun leven. Op de begraafplaats aan de S.W.Churchilllaan is ter nagedachtenis een oorlogsmonument voor hen opgericht. Ieder jaar op 4 mei herdenken wij hun offer voor onze vrijheid.

Helaas moesten na het bombardement op Rotterdam op 14 mei de wapens neergelegd worden.

Dit artikel verscheen in mei 2014 in Groot Rijswijk.