Do 10 november 2022

Lezing HG Oud-Pijnacker "Multi talent Constantijn Huijgens" >>>

De Acker, Park Berkenoord 2, PijnackerHet Historisch GEnootschap Oud-Pijnacker organiseert op donderdag 10 november de lezing "Multi-talent Constantijn Huygens", die wordt verzorgd door literatuurhistoricus Ad Leerintveld.

Dit jaar is het exact vierhonderd jaar geleden dat de jonge Constantijn Huygens (1596-1687) door de Schotse-Engelse koning Jacobus l tot ridder werd geslagen. Huygens werd geboren in de Nobelstraat in Den Haag als kind van welgestelde ouders en kreeg een zorgvuldige opvoeding met
vakken als retorica, Latijn en Grieks. Hij ontwikkelde zich tot dichter, wetenschapper, componist, tuinarchitect en diplomaat, speelde zeven muziekinstrumenten en bezat een bibliotheek met achtduizend boeken.
Hofwijck, de mooie buitenplaats aan de Vliet, werd door hem op
vierenveertigjarige leeftijd ontworpen en gebouwd. Maar ook ontwierp hij de Scheveningse weg van het Haagse Noordeinde naar de Oude Kerk in Scheveningen. En hij was meer dan twintig jaar particulier secretaris van de stadhouders Frederik Hendrik en Willem ll.

Ad Leerintveld is literatuurhistoricus, gespecialiseerd in het leven en werk van Constantijn Huygens.
Hij was jarenlang werkzaam als conservator moderne handschriften in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. In 1997 promoveerde hij op Huygens’ Nederlandse gedichten. Als voorzitter van de Vereniging Huygens’ Hofwijck, wist hij de tuin van Huygens in ere te herstellen, waardoor deze er weer uitziet zoals in 1642 en zorgde hij voor restauratie van het huis en poortgebouw. Voor zijn inzet om de nalatenschap van Huygens en Hofwijck levend te houden, ontving Leerintveld een Koninklijke onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ad Leerintveld onderwees studenten, promovendi en professoren, verzorgde tentoonstellingen en werkte mee aan vele (inter)nationale publicaties over Huygens en andere onderwerpen uit de Nederlandse literatuur en boekgeschiedenis.

De lezing van het HGOP vindt plaats op donderdag 10 november in 'De Acker', Park Berkenoord 2,
Pijnacker.

De aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

De toegang is gratis voor leden, voor niet-leden is het € 5,-