Wo 6 februari 2019

Lezing Oud-Pijnacker "Het leven van Van Oldebarnevelt"

De Acker, Park Berkenoord 2, PijnackerOp woensdag 6 februari 2019 verzorgt Ben Knapen (fractievoorzitter CDA in de eerste Kamer) een lezing voor het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker, over het leven van Johan van Oldenbarnevelt.

In 2019 is het precies vierhonderd jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) op het binnenhof werd onthoofd. Op 13 mei 1619 sprak de tweeënzeventigjarige advocaat zijn laatste woorden tot het volk; "Mannen geloof niet dat ik en landverrader ben. Ik heb oprecht en vroom gehandeld als een goed patriot en die zal ik sterven". En tot de beul: "Maak het kort" 

Hij was een van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis. Ondanks dat was er nog nooit eerder een tentoonstelling aan hem gewijd. Het Haags Historisch Museum brengt hier in verandering. Tot en met 14 april 2019 is de tentoonstelling te zien: "Johan van Oldenbarnevelt; man, macht en moord "

Ben Knapen is een journalist en historicus. Hij was correspondent voor het NOS journaal en zes jaar lang hoofdredacteur van NRC handelsblad. 

In het kabinet Rutte l was hij staatssecretaris. Vanaf 2015 is hij namens het CDA senator in de Eerste Kamer en sinds kort is hij leider van de CDA fractie in de Senaat. Hij is schrijver van het boek: De man en zijn staat, Johan van Oldenbarnevelt 1547-1619. Als biograaf zal hij zijn kennis met ons delen.

De lezing van het HGOP vindt plaats op woensdag 6 februari 2019 in ‘De Acker’, Park Berkenoord 2, Pijnacker. Aanvang 20.00 uur.

De zaal is open vanaf 19.30 uur.

De toegang is gratis voor leden. Belangstellende niet-leden zijn ook van harte welkom (bijdrage € 5)