Di 25 oktober 2022

HVR-lezing : Het Groene Laboratorium – honderd jaar Botanische Tuin TU Delft” door Trudy van der Wees

Gebouw Hofrust, Herenstraat 44BDe Botanische Tuin van de TU Delft is een betrekkelijk kleine tuin en daarom op het eerste gezicht misschien niet zo interessant. Maar vergis je niet, er gaat een fascinerend verhaal achter schuil. Een verhaal over geniale wetenschappers, eigenzinnige vernuftelingen die tot het uiterste gingen om hun idealen te realiseren. Honderd jaar later blijken hun bijdragen noodzakelijke stepping stones op weg naar de innovatieve kennisindustrie waar Delft wereldwijd om bekend staat.

In haar lezing gaat Trudy van der Wees o.a. in op prof.ir. Gerrit van Iterson jr. (1878-1972), hoogleraar in de microscopische anatomie. De tuin is zijn geesteskind. Van Iterson vond dat wetenschappelijke kennis moest worden ingezet bij het oplossen van praktische problemen in de maatschappij. Planten (o.a. uit voormalig Nederlands-Indië)  speelden daarbij een belangrijke rol. De tuin heeft zich ontwikkeld tot een groen laboratorium waarin - nog steeds - innovatieve en duurzame oplossingen worden bedacht voor maatschappelijke problemen. Trudy zal hier in haar lezing meer over vertellen en ook een filmpje laten zien. Een apart hoofdstuk in de geschiedenis van de Botanische Tuin vormt de Tweede Wereldoorlog. De tuin bleek een ideale schuilplaats voor onderduikers en een broeinest van verzet. Ook dit onderwerp komt aan de orde.

De Delftse journaliste/auteur Trudy van der Wees (Delft, 1960) werkte van 1985 tot 2005 bij Haagsche en Delftsche Courant. Sindsdien werkt ze als freelance journalist voor uiteenlopende opdrachtgevers en schreef zij enkele boeken waarin ze lokale historie combineert met human interest:

Door Delftsblauwe ogen. In de ban van een nationaal icoon | Bezeten van muziek. Het omniversum van Pierre van Hauwe | Delft ’40-’45 - | Het groene laboratorium, 100 jaar Botanische Tuin TU Delft | The green laboratory, one hunded years at the Botanic Garden TU Delft | De kookschool van oom Iwan |- KLOEG, 150 jaar gelegenheidskleding |The Wizard of The Kitchen

In maart 2023 gaat in Delft de muziektheaterproductie Naundorff, het mysterie van het Kalverbos in première. Trudy leverde een belangrijke bijdrage aan het libretto en schreef de liedteksten. Op dit moment werkt Trudy aan een boek over de Delftse verzetsstrijder Kees Chardon.

Deze lezing begint om 20.00 u en is ook gratis toegankelijk voor niet-leden.