Nieuws: Rijswijk en regio

HVR-lezing "Koning in Europa: Oranje's gewaagde expeditie naar London in 1688" door Yolande van der Deijl >>>>

30 mei 2018


Aansluitend op de Algemene Ledenvergadering verzorgt Jolanda van der Deijl de lezing 'Koning in Europa, Oranje's gewaagde expeditie naar Londen in 1688'.

Op 15 november 1688 landde stadhouder prins Willem III (1650-1702) met eeninternationaal leger in Brixham in het zuiden van Engeland. Het kostte Willem en zijn legers tot eind december om Londen te bereiken. Dat de stadhouder zich met succes kon opwerpen tot koning lag niet direct voor de hand. De riskante onderneming leidde tot de Glorieuze Revolutie en had verstrekkende gevolgen voor de machtsbalans van Europa. Zo resulteerde Willem’s machtsovername in een volgende oorlog met Frankrijk die niet alleen in de Spaanse Nederlanden werd uitgevochten, maar ook in New-Hampshire, Maine en Connecticut. Oranje’s expeditie, zijn koningschap en de gevolgen voor Europa staan in deze lezing centraal.

Tijdens de lezing volgen we het journaal van Willem’s secretaris, Constantijn Huygens jr.

Yolande van der Deijl (1964) is de auteur en fotograaf van ‘Koning in Europa; Oranje’s gewaagde expeditie naar Londen in 1688.’ Van der Deijl studeerde Audiovisuele Vormgeving bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (BA) in Den Haag. Na een stage in Seattle, werkte zij als video editor en documentairemaker voor verschillende opdrachtgevers in Washington State. Na de studie Internationale Betrekkingen (MA), werkte zij o.a. bij het Lorentz Center van de Universiteit Leiden.

Sinds 2009 woont en werkt zij in Dresden. Van der Deijl beheert de website orangeway.net en The Orange Way & William III op Facebook. Na de lezing bestaat de mogelijkheid het boek ‘Koning in Europa’ (€ 24,95) te kopen.

Lokatie: Gebouw Hofrust, Herenstraat 44B, Rijswijk; 20.00 u, toegang gratis