Di 7 februari 2023

HVR-Lezing Iconen in Rijswijk “De Hoornbrug” door Arjan Kwakernaak

Museum Rijswijk Herenstraat 67 Aanvang 20:00 uurIn Museum Rijswijk is momenteel in de serie Iconen in Rijswijk de tentoonstelling De Hoornbrug” te zien.

Arjan Kwakernaak, conservator erfgoed, is de samensteller van de tentoonstelling en ook de auteur van de gelijknamige publicatie die de tentoonstelling begeleidt. 

In zijn lezing neemt hij u mee in de 850 jarige geschiedenis van de brug. Al zo lang ligt er een brug over de Vliet, hoewel het eigenlijke bouwjaar niet bekend is. De brug werd voortdurend aangepast en veranderd, vooral toen vanaf het eind van de 19de eeuw het verkeer over de weg en het water drastisch ging veranderen. Tot op de dag van vandaag is de brug een onmisbare schakel in het personen- en goederenvervoer over de weg maar ook nog steeds een geduchte factor in het scheepvaartverkeer over de Vliet. Hoe relevant de brug is, blijkt uit de eindeloze stroom persberichten over de komende onderhoudswerkzaamheden die op 6 februari van start gaan. De brug gaat voor zes weken dicht voor alle verkeer en iedereen zet zich schrap tegen de chaos die dat (mogelijk) met zich mee brengt.

Men is blij met de brug zolang die functioneert maar zodra het mis gaat, schreeuwt iedereen moord en brand. Dit loopt als een rode draad door de geschiedenis van de Hoornbrug. Honderden jaren van gezeur en geklaag over een brug, die overigens met enige regelmaat werd ‘gemoderniseerd’, maakt de Hoornbrug echt tot een Icoon in Rijswijk.

Toegang is gratis. Bezoekers met een museumkaart kunnen deze als extra donatie voor het museum laten scannen.

Geen pauze en na afloop bezoek aan de tentoonstelling en gelegenheid voor een consumptie.