Di 23 oktober 2018

HVR-lezing "Park Hofrust en zijn bewoners van 1656 tot nu"

Gebouw Hofrust, Herenstraat 44B, Rijswijk; gratis toegang“Hofrust en zijn  bewoners van 1656 tot nu” door Heilina van Putten

Op de plaats waar nu het gebouw Hofrust staat stond vroeger een hofstede.  Het had geen naam. De lezing gaat over de ontwikkeling van de tuinen. Iedere eigenaar heeft naar zijn smaak veranderd. Na de barok kwam de landschapstijl met zichtassen, slingerende vijvers en grasvelden met bomen.

Ook over de bewoners en hun gewoonten is veel te vertellen.

Toen Hofrust was gekocht door de gemeente werden het huis en de tuin aangepast aan de nieuwe functie. De tuin bleef in romantische stijl en behoorde nu tot de openbare ruimte. Jammer genoeg schoot het onderhoud te kort en in 2016 heeft een groep omwonenden het initiatief genomen om in samenwerking met de gemeente het park te renoveren.

De Historische Vereniging Rijswijk werd hiervan op de hoogte gesteld en besloot haar bestuurslid Heilina naar de introductieavond te sturen met als gevolg, dat zij betrokken werd bij de renovatie.

Heilina van Putten is op de tuinbouwschool te Frederiksoord opgeleid tot tuinontwerper. Zij heeft in Dordrecht veel tuinen ontworpen.

In 1996 kwam zij in Rijswijk wonen en is opgeleid tot gids in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. De combinatie van tuinkunstgeschiedenis en kunsthistorie heeft haar ertoe gebracht deze lezing te houden.