Nieuws: Rijswijk en regio

320 jaar Vrede van Rijswijk: reden voor een cultureel feestje!

14 maart 2017


Het is bijna niet te geloven, maar toch is het zo: 320 jaar geleden was Rijswijk even het middelpunt van Europa. Op 27 september van dat jaar werd namelijk in Huis ter Nieuwburg een vredesverdrag gesloten tussen de Grote Alliantie, bestaande uit het Heilige Roomse Rijk, Denemarken, Zweden, het hertogdom Savoie, Spanje, Engeland en de Nederlandse republiek enerzijds en Frankrijk anderzijds. Het verdrag maakte een einde aan de 9-jarige oorlog. De Naald in het Rijswijkse Bos herinnert aan deze gebeurtenis.
Om te vieren dat het verdrag 320 jaar geleden werd gesloten heeft Concertkoor Rijswijk het voortouw genomen om een cultureel feestje te organiseren. Op zondag 1 oktober 2017 is het zover: dan vindt in het oude centrum van Rijswijk een middagvullend programma plaats met roulerende voorstellingen in de Oude Kerk en het Rijswijks Museum.

In de Oude Kerk zal Concertkoor Rijswijk onder leiding van Daniël Salbert en met medewerking van professionele solisten en musici werken uitvoeren uit de tijd van de Vrede van Rijswijk. “Praise the Lord” van de Engelse componist John Blow werd zelfs speciaal gecomponeerd “to celebrate the Peace of Ryswick”. “l’Europe Galante” van André Campra ging op 24 oktober 1697 in première en is een ode aan de liefde die zich afspeelt in verschillende Europese landen. Ook rond 1697 componeerde Marc-Antoine Charpentier zijn “Te Deum” voor koor, solisten en orkest. De instrumentale opening van dit stuk is bekend geworden als de herkenningstune voor Eurovisie-uitzendingen.
Tegelijk met het concert vinden er in het Rijswijks Museum ook een voorstelling en een presentatie plaats. Toneelgroep Elf zal een toneelstuk uitvoeren op basis van de “Vredezang over den gemaakten Peis te Rijswijk”. De Historische Vereniging Rijswijk zal een lezing verzorgen over de Vrede van Rijswijk. Ook het Museum zal aandacht besteden aan deze historische gebeurtenis.
Na afloop van het concert en de voorstellingen wisselen de bezoekers van locatie en wordt alles nog een keer herhaald.
Kortom, het belooft een boeiende middag te worden met mooie muziek en interessante presentaties!

Binnenkort volgt meer informatie over het programma.

Zie hiervoor: www.concertkoorrijswijk.nl