Nieuws: Rijswijk en regio

Bunker Overvoorde heeft officiŽle museumstatus gekregen

1 januari 2016


De voormalige BB-commandobunker in Rijswijk is sinds 1 januari een officieel museum. Dat betekent dat de collectie voldoet aan allerlei eisen, en dat je er in de toekomst ook met een museumjaarkaart naar binnen kunt. 'Dit is echt een kwalitatieve slag die we maken', zei locatiemanager Raphael Smid tegen Omroep West.

De commandopost in Rijswijk heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het Duitse berichtenverkeer. Na de oorlog zijn er diverse activiteiten ontplooid door de B.B. Het terrein beschikte over gebouwen die de B.B.-leiding kon gebruiken bij de uitvoering van haar taken. Het complex Overvoorde bestaat uit een tweetal ondergrondse voormalige commandoposten, een oefenruïne en een les-accommodatie, waar vele B.B.-ers hun opleiding en training hebben gehad. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is weer volledig ingericht als commandopost voor de B.B. . 

De officiële museumstatus levert wel veel extra werk op. Niet alleen zal er nu meer ten toon worden gesteld, ook de complete collectie moet nu volgens museale regels in kaart worden gebracht. Hiervoor is men dringend op zoek naar extra vrijwilligers.

Het Nationaal Veiligheidsinstituut (NVI) is de overkoepelende organisatie van meerdere musea op het gebied van veiligheid en hulpverlening, en wist in 2015 de status te verwerven. Andere musea die zodoende naast de bunker deze status hebben gekregen zijn Veiligheidsmuseum PIT, het Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis, het Nationaal Brandweer Documentatiecentrum, Museum Bescherming Bevolking en de Nationale Collectie Politie. 

De eerstvolgende open dag van de bunker is op 28 maart 2016.

Bronnen: 
Omroep West

NVI/Museum Beschermde Bevolking
 (ook voor meer informatie)
Foto: Rijswijk.nl