Nieuws: Rijswijk en regio

Bunkerdag 25 mei 2019 >>>>

25 mei 2019


Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar op zaterdag 25 mei 2019 zijn bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag open!

Ook de bunkers in Overvoorde zijn dan opengesteld:

in de Funkhorchstelle in Park Overvoorde luisterde de Duitse Luftwaffe vijandelijke radioberichten af. De plek was een onderdeel van het Englandspiel met de bijbehorende spionageactiviteiten. Er woonden en werkten ca. 90 man personeel van de Luftwaffe. Later, in de periode van de Koude Oorlog, zijn de bunkers uitgebreid om de Nederlandse Bescherming Bevolking te huisvesten. Nu vind je er het Museum Bescherming Bevolking.

Tijdens de Bunkerdag vertellen de gidsen van het Museum Bescherming Bevolking wat de functies van de bunkers waren, tijdens de Tweede Wereldoorlog en later in de Koude Oorlog. Ook laten ze zien welke maatregelen er waren om de bevolking te beschermen. Speciaal voor kinderen worden BB-reddingstechnieken opgezet en kunnen zij ook zelf aan de slag met stokken, touw en knoopwerk.

Kuver 413A
In de bunker was plaats voor 12 man de bunker was verdeeld in 2 ruimtes het dagverblijf en het nachtverblijf. in beide verblijven had men de beschikking over een kachel. In het dagverblijf zitten 3 ramen voor deze ramen zat een gemetselde bak om scherf inslagen te voorkomen. Het kuver type 413 kom je overal in Nederland tegen. Kuver bunkers zijn alleen in Nederland gebouwd. In de bunker draait een doorlopende film samengesteld uit voorlichtingsfilmpjes en polygoonjournaals uit de BB-periode. 

Let op: deze bunker is stoffig van binnen. Door de trappen en drempels is de zelf bunker niet goed toegankelijk voor rolstoelers en mensen slecht ter been. 

SK Betriebstand
Deze vrij grote bunker word aangeduid als type S.K. Dit houdt in dat de bunker geen standaard ontwerp was en waarschijnlijk voor deze locatie is ontworpen. In de bunker zat de commandopost van een geheime afluistereenheid van de Luftwaffe die met name de berichten van en naar Engeland onderschepte. Mogelijk heeft deze bunker een belangrijke rol gespeeld in het zogenaamde Englandspiel. In de bunker is een kleine tentoonstelling ingericht over het verzet rond Overvoorde. 

Let op: deze bunker is stoffig van binnen. Door de trappen en drempels is de zelf bunker niet goed toegankelijk voor rolstoelers en mensen slecht ter been. 

Voormalig Duits kantinegebouw
Dit gebouw is geen bunker, maar wel een overblijfsel uit de periode Tweede Wereldoorlog. Het betreft een kantinegebouw wat deel uit maakte van een geheime afluistereenheid van de Luftwaffee. Hier werden de maaltijden voor de Duitse soldaten bereid en genuttigd. 

Dit gebouw is goed toegankelijk voor rolstoelers en mensen die slecht ter been zijn. 

Het complex is open van 11.00 uur tot 15.30 uur. Entree: € 7,50