Nieuws: Rijswijk en regio

Bunkerdag in Overvoorde op zaterdag 10 juni >>>

10 juni 2017


De Bunkerdag beleeft in 2017 haar vierde editie. Het achterliggende idee is dat één keer per jaar zoveel mogelijk bunkers open zijn voor het publiek. Bezoekers kunnen dan niet alleen kennis maken met dit unieke Duitse erfgoed, maar ook ervaren wat de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall voor de bewoners van destijds waren en hoe de linie het aanzien van onze kust ingrijpend heeft veranderd.

Bunkerdag in Rijswijk bij het Museum Bescherming Bevolking, Bunkercomplex Overvoorde:

Uit angst voor een geallieerde invasie besloten de Duitsers eind 1941 tot de aanleg van de Atlantikwall. Deze 5200 kilometer lange verdedigingslinie liep van de Noordkaap tot de Golf van Biskaje, en bestond uit steunpunten die gevormd werden door bunkers, kustbatterijen, radarinstallaties, tankgrachten, tankwallen, mijnenvelden en versperringen.

Tijdens de Bunkerdag, worden de overblijfselen van de Atlantikwall langs de kust van Nederland in de schijnwerpers gezet. Samen met de verhalen die verbonden zijn met dit erfgoed, is een bezoek aan de bunkers bij uitstek geschikt om stil te staan bij begrippen als oorlog en bezetting en vrede en vrijheid. Wie de Bunkerdag bezoekt wordt zich bewust van wat het betekende om in een bezette stad te leven, en beseft daardoor hoe belangrijk het is om in vrede en vrijheid te kunnen leven. Hopenlijk zet het bezoek aan tot nadenken over huidige brandhaarden, bijvoorbeeld Oekraïne en het Midden-Oosten. En hoe het is om huis en haard in de steek te moeten laten vanwege oorlogsgeweld of de willekeur van een bezetter.

Bunkercomplex Overvoorde heeft de tickets voor Bunkerdag in de voorverkoop.
Te verkrijgen op iedere vrijdag tussen 10.00 uur en 15.00 uur en op iedere open dag !! De tickets kosten € 6,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen. Voor adres en open dagen zie www.museumbeschermingbevolking.nl

Van Vredenburchweg 176a >  Let op ! Eerst aanrijden via de Schaapweg.
2285 SE Rijswijk