Nieuws: Rijswijk en regio

Haags historisch festijn op 19 en 20 augustus >>>

19 augustus 2017


Beleef het Den Haag van vroeger op zaterdag 19 en zondag 20 augustus 2017 tijdens het Haags Historisch Festijn op het Binnenhof, langs de Hofvijver en in de Paleistuin. De geschiedenis van de Graven van Holland in de dertiende eeuw tot het Koningshuis nu wordt in het hart van Den Haag tot leven gebracht. Het evenement is geschikt voor alle leeftijden en de locaties zijn gratis toegankelijk. Haal de plattegrond met informatie op de dag zelf bij het Binnenhof, Nutshuis of Paleistuin. Hierin staat ook het Machtsspel en je kunt handtekeningen verzamelen voor een gratis extra ijsbol. 

Programma 2017 
Binnenhof - Schouwspelen 
  • 12:00 uur Pacificatie
  • 14:00 en 16:00 uur Pacificatie & Graaf van Holland
Op het Binnenhof vindt de spectaculaire opening plaats om 12.00 uur. Hoe maakt minister-president Cort van der Linden in 1917 een einde aan de meer dan 100 jaar durende Schoolstrijd en de strijd voor Kiesrecht? En waarom is Aletta Jacobs met haar 100 vrouwen niet tevreden? Dan stapt de minister-president in 1918 om het standbeeld van Johan de Witt op De Plaats te onthullen samen met koningin Wilhelmina. Om 14.00 en 16.00 uur doet hij een grote stap terug in de tijd en belanden we op het Binnenhof in de 13e eeuw met de graaf van Holland, Floris V, die voor de Ridderzaal van zijn grafelijk slot op het Binnenhof ridders, edelen, de Compagnie van Brederode en Huurlingen verwelkomt om met hem te gaan strijden tegen de koning van Engeland. Zijn alle edelen welkom? 

Wist je dat je op zaterdag gratis de kelder onder de Ridderzaal kunt bezoeken? 
Daarnaast zijn er op zaterdag rondleidingen Ridderzaal door ProDemos en op zondag een historische wandeling van Gilde Den Haag. Kijk op de website bij activiteiten partners voor tijden en prijzen. 

Gevangenpoort - Schouwspel 
  • 12:30 uur Onthulling standbeeld Johan de Witt 1918
Tijdens de stadhouderlijke periode werden in het rampjaar 1672 de gebroeders De Witt vermoord door het woedende volk: op 20 augustus, op de plek waar nu het standbeeld staat. In 1918 werden de gebroeders in ere hersteld met een standbeeld van raadspensionaris Johan de Witt. Deze wordt opnieuw onthuld door de toenmalige minister-president Cort van der Linden samen met koningin Wilhelmina.Op zondag, de sterfdag 20 augustus, wordt door Vrienden van De Witt met BN-er Jort Kelder een krans gelegd. 

De moord op de Gebroeders De Witt 
De moord kun je zien in de film Michiel de Ruyter (12+) die dit weekend speciaal wordt gedraaid in Pathé Buitenhof om 17.00 uur.  
Een vinger en tong worden bewaard in het Haags Historisch Museum die dit weekend speciale korte rondleidingen verzorgen en een lezing door Prinsenhof-conservator Maurice Wery. In Museum de Gevangenpoort, waar Cornelis de Witt gevangen zat, wordt een speciale Johan de Witt rondleiding gegeven.  
Kijk op de website bij activiteiten partners voor tijden en prijzen.  

Hofvijver 
  • 11:00-17:00 uur Middeleeuws Kampement & Machtsspel
Langs de Hofvijver staat het Middeleeuws Kampement opgesteld van de Compagnie van Brederode en de Huurlingen. De Heer van Brederode ondersteunde de graaf bij het uitoefenen van zijn macht. Zij demonstreren hun wapens en vertellen alles over het ten strijde trekken met de Compagnie. Ook de adel heeft hier een onderkomen gevonden. Als je goed luistert hoor je meer over de beraming van de moord op graaf Floris V en waarom ging zijn zoon Jantje dood op 15-jarige leeftijd? Haal het Machtsspel op bij het standbeeld van Jantje en los een aantal historische moorden op. Kom dan terug, als je durft... 

Paleistuin - Koninginnen uit 200 jaar Koninkrijk 1815 tot heden 
  • 11:00 uur Aankomst per koets
  • 13:00 uur Koninginnen-Picknick
  • 15:00 uur Prinses van de Dag verkiezing

Om 11:00 uur komen de 8 koninginnen uit 200 jaar Koninkrijk aan met de koets. Van koningin Wilhelmina van Pruisen tot en met koningin Máxima. Kom je hen verwelkomen? Zij kunnen je alles vertellen over hun leven in de paleizen met hun mannen: de koningen en prinsen. Om 13:00 uur gaan ze picknicken. Neem je lekkers mee en kom er gezellig bij. Om 15:00 uur is de Prinses van de Dag-verkiezing voor meisjes tot en met 13 jaar. Vroeger heette de Paleistuin namelijk 'Princessetuin'. Ben jij een lookalike van de echte prinsessen, een ver-weg-land prinsesje, een ...vul zelf in...prinsesje? Meld je aan via het aanmeldingsformulier op de website (tot 10 augustus) http://haagshistorischfestijn.nl/prinses-van-de-dag/ en wie weet win jij straks de prachtige Prinsessetaart voor op je verjaardag.  

De Paleistuin ligt in het Hofkwartier. Samen met de ondernemers gaan we hier het Haags Historisch Festijn steeds leuker maken. Dus hou je ogen en oren open als je door de historische smalle straatjes met de leuke winkels naar de Paleistuin wandelt. Zeker weten dat je een keertje terugkomt! 


Nutshuis: 11:00 - 15:30 uur & Schrijf een kaartje aan de minister van Onderwijs 
In Het Nutshuis kun je in gesprek met deftige politieke heren over de Schoolstrijd en Aletta Jacobs, die met 100 vrouwen voor Vrouwenkiesrecht gaat strijden om 12.00, 14.00 en 16.00 op het Binnenhof.  

Schoolstrijd & Schrijf een kaartje aan de minister 
In 1848 had Thorbecke de Vrijheid van Onderwijs geregeld in de Grondwet, maar alleen Openbare Scholen werden gefinancierd door het Rijk. In 1917 werd besloten dat alle scholen gefinancierd zouden worden. De Vrijheid van Onderwijs werd in die tijd vooral gebruikt om godsdienstige scholen op te richten, maar door de Vrijheid van Onderwijs zijn nu ook iPad-scholen mogelijk of bijvoorbeeld scholen zonder klaslokalen. Vernieuwing is door de Vrijheid van Onderwijs altijd mogelijk. Wat zou jij willen? In een oude schoolbank liggen kroontjespen en inkt klaar om een kaartje te schrijven aan de minister van Onderwijs van nu! 


Stichting HISTORIE-KS 
Het Binnenhof is al gedurende 8 eeuwen het centrum van de macht van de graven van Holland tot de Regering nu. Stichting HISTORIE-KS organiseert het Haags Historisch Festijn en streeft er naar om de komende jaren steeds meer de archeologie en geschiedenis tot leven te brengen met alle partners. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag, de Provincie Zuid-Holland, Fonds1818 en donateurs. Het Schouwspel op het Binnenhof, het kampement langs de Hofvijver en het bezoek aan de koninginnen in de Paleistuin zijn gratis toegankelijk. Voor kinderen is er een speciaal document waarmee zij de handtekeningen kunnen verzamelen van een der edelen, ridders, boogschutters en koninginnen. Daarmee verdienen zij een extra ijsbol!