Nieuws: Rijswijk en regio

Presentatie boek "Haagse en Leidse buitenplaatsen"

7 november 2016


Op maandag 7 november werd in het Wassenaarse landhuis De Pauw (nu raadhuis) het boek "Haagse en Leidse buitenplaatsen - over landelijke genoegens van adel en burgerij" ten doop gehouden.

Het boek is geschreven door René Dessing, directeur van de Stichting Kastelen, Historische Landgoederen en Buitenplaatsen.
Clingendael, Hofwijck, Duivenvoorde….. Het zijn bekende namen, en menigeen zal er wel eens geweest zijn. Maar wat gaat er schuil achter deze buitenplaatsen?
Wie hebben de fraaie huizen gebouwd en de uitgestrekte tuinen en parken aangelegd? Wat valt er te vertellen over kleine, minder bekende buitenplaatsen, zoals Calorama, Oostergeest en Middenburg?
In Haagse en Leidse buitenplaatsen brengt kunsthistoricus René Dessing deze rijke lustoorden van weleer opnieuw tot leven en nodigt de lezer uit ze te bezoeken.
Het boek geeft een helder overzicht van circa veertig buitenplaatsen in Zuid-Holland, vooral in driehoek Den Haag-Wassenaar-Leiden, maar ook langs de Vliet in Voorburg en in de Bollenstreek. Samen bieden ze meeslepende verhalen over rijkdom, macht, architectuur- en tuingeschiedenis. Ook een aantal buitens in Rijswijk komen aan bod, zoals Te Werve en de Voordes.
Daarnaast bevat dit boek informatie over wat je op de buitenplaatsen kunt zien en doen. Sommige zijn als museum toegankelijk, bij andere kun je prachtig wandelen en weer andere organiseren activiteiten, van natuur- en tuinexcursies tot concerten en cursussen voor kinderen. En op een flink aantal kun je zelfs trouwen en feesten.
Deze uitgave is mede tot stand gekomen dankzij de provincie Zuid-Holland (in het kader van de Erfgoedlijn Landgoederen) en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.
Uitgeverij Kantoor Verschoor, ISBN 978 90 8258 930 6, € 19,95.