Nieuws: Rijswijk en regio

Tentoonstelling "Arm en rijk" in den Haag >>>

2 juli 2017


Den Haag wordt ‘de stad van zand en veen’ genoemd. Een stad waar rijk en arm wonen in aparte werelden. Klopt dat beeld? En is het altijd zo geweest? Het Haags Historisch Museum laat in de tentoonstelling Arm en Rijk/Rijk en Arm van 29 april t/m 3 september 2017 zien hoe en waar de rijke én arme Hagenaars woonden en leefden. Van stadspaleis en buitenplaats tot krotwoning. En van sociëteit tot buurtkroeg. Tegelijkertijd is in het Atrium de presentatie Hedendaagse Haagse Armoedezorg te zien waarin een aantal initiatieven wordt belicht om armoede te bestrijden.

Zand en veen in Den Haag

De kloof tussen arm en rijk in Nederland lijkt de laatste jaren steeds dieper te worden. Ongelijkheid is een van de meest prangende problemen van deze tijd, ook in Den Haag. In de tentoonstelling Arm en Rijk / Rijk en Arm komen thema’s als stadsontwikkeling, huisvesting, dagelijks leven en vrijetijdsbesteding aan bod. De focus ligt op Den Haag in de 19de eeuw, met uitstapjes naar het verdere verleden en nu. Hoe groot was de afstand tussen arm en rijk vroeger? Hoe leefde men naast en met elkaar? Welke successen werden geboekt bij armoedebestrijding en wat is de stand van zaken nu?

In het Atrium: hedendaagse armoedezorg

Tegelijkertijd met de tentoonstelling in het Haags Historisch Museum organiseert het Haags Gemeentearchief van 29 april t/m 19 juni de tentoonstelling Hedendaagse Haagse Armoedezorg in het Atrium. Hierin toont een aantal particuliere hulporganisaties hoe ze zijn ontstaan en hoe ze bijdragen aan het verlichten van armoede in Den Haag: De Voedselbank, Stichting Leergeld, de Ooievaarspas, VNG Haaglanden, de Stichting Samenwerkende Sociale Fondsen, het E-team en Jarige Job.

Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, den Haag; t/m 3 september 2017  www.haagshistorischmuseum.nl