Nieuws: Rijswijk en regio

Tentoonstelling "Casa Romana" in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden >>>

19 juni 2017


Casa Romana biedt een verrassende kennismaking met het rijke leven van de bewoners van een chique Romeinse stadsvilla. In de tentoonstelling neemt u een kijkje in de luxe vertrekken van een villa. U volgt het leven van alledag, van ochtendrituelen tot slaapkamergeheimen. In de geënsceneerde Romeinse interieurs zijn talloze voorwerpen uit de museumcollectie verwerkt, zoals servies, glaswerk, olielampjes en portretten.

Mix van archeologie en modern design

In Casa Romana gaat eeuwenoude archeologie samen met modern design van o.a. Studio Job, Tjep., tuinarchitect Piet Oudolf en werk van kunstenaars als Ruud van Empel, Gerd Rohling, Olivier van Herpt en Teun van Staveren. Maar ook de archeologieliefhebber komt aan zijn of haar trekken. In totaal zijn meer dan achthonderd voorwerpen te zien: servies, verfijnd glaswerk, mozaïeken, marmeren portretten en architectuurfragmenten, juwelen, een zilveren tafelpoot, dakpannen, kinderspeelgoed en honderden Romeinse olielampjes.

Decors uit een Romeinse villa

De tentoonstelling is verdeeld in twaalf momenten uit het privé-leven van een echtpaar uit hoge Romeinse kringen en hun familie. Hun prikkelende verhaal kunt u via een audiotour volgen, geschreven door Brenda Meuleman, auteur van Het verraad van Julia. De bijbehorende decors weerspiegelen de luxe van een Romeinse villa, met kleurrijke wandschilderingen en vloermozaïeken. Ze zijn samengesteld uit wandschilderingen, filmbeelden en kunst met een knipoog naar de Romeinen, of geïnspireerd op de oudheid.

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden; t/m 17 september 2017; www.rmo.nl