Nieuws: Rijswijk en regio

Tentoonstelling ‘Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland’

3 februari 2017


De stichting O Lungo Drom (de Lange Weg) houdt van 3 tot en met 25 februari een tentoonstelling bij de Kunstuitleen in de Bibliotheek aan de Vliet in Rijswijk. ‘Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland’ is het onderwerp van de tentoonstelling.

OPENING

De feestelijke opening van de tentoonstelling is op vrijdag 3 februari om 15.30 uur. Wethouder Marloes Borsboom van de gemeente Rijswijk en Beike Steinbach, voorzitster van de stichting O Lungo Drom, zijn de sprekers bij de opening. Na het officiële deel kunt u onder het genot van een drankje en een hapje de tentoonstelling bekijken. Zigeunerorkest Brandt verzorgt de muziek.

WOORD EN BEELD

De tentoonstelling geeft een indruk van de tradities, de vervolging en positieve voorbeelden uit het leven van Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland, zowel in woord als in beeld.“Als een boek dat je open kunt slaan en waar je door heen kunt lopen”, zo zegt Beike Steinbach, initiatiefneemster van de tentoonstelling en voorzitster van stichting O Lungo Drom.

De stichting vindt dat aandacht zich niet tot de zwarte bladzijde van de Tweede Wereldoorlog en de herdenkingsmaanden moet beperken, maar doorlopend een plaats moet krijgen in het openbare leven en in het onderwijs. Zo hoopt de stichting met de reizende tentoonstelling bij te dragen aan meer begrip, respect en vertrouwen in de Nederlandse samenleving ten aanzien van Sinti en Roma.

WOONWAGENCENTRUM MOLENHOF

De gemeente Rijswijk kent al tientallen jaren Sinti onder haar inwoners. Het woonwagencentrum Molenhof is enkele jaren geleden geheel vernieuwd. Stichting O Lungo Drom is gevestigd op woonwagencentrum Molenhof.

De expositie te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek: Generaal Eisenhowerplein 101, Rijswijk. De toegang is gratis. www.bibliotheekaandevliet.nl