Januari 2014: 60 jaar Plaspoelpolder



60 jaar Plaspoelpolder

De meesten van ons denken aan het bedrijventerrein maar deze verjaardag hoort ook bij een bestuurlijke afspraak tussen Den Haag en Rijswijk uit 1953: een gemeenschappelijke regeling zoals dat heet met om beurten het voorzitterschap en in dit geval ook gelijke stemverhoudingen, vernoemd naar het gebied: de Plaspoelpolder

Een van de eersten in het land en weer zo’n slimme zet van burgemeester Bogaardt om grote broer Den Haag op afstand te houden. Niet alleen was er honger naar bouwgrond voor woningen maar ook voor bedrijven die uit Haagse woonwijken moesten verdwijnen. Dus toog Bogaardt met een koffer met 1 miljoen gulden cash naar Brussel om bij een adellijke weduwe de weilanden tussen Lange Kleiweg en de Vliet met alles erop en eraan, boerderijen, stallen, losse arbeidershuisjes, totaal 95 ha ( in oppervlakte 200 voetbalvelden ) te kopen. Het basisidee was goed maar de snelheid zat er vanaf de start niet direct in. Om toch iets te laten zien werd er in eigen beheer een aantal hallen en kleine kantoren neergezet. Pas in 1955 was het eerste schaap over de dam: de zuivelfabriek van van Grieken.

Het bleef nog een vijftal jaren tobben met slechts enkele nieuwkomers als Kodak. Toen kwam de grote klap met de komst van Shell in 1961.Het laboratorium aan de Broekmolenweg in Rijswijk-Zuid was te klein geworden en de benodigde hectares konden direct aangeboden worden. Dat werd de grote doorbraak en na de klapper van het EOB ( toen nog Institut International des Brevets ) ging de sneeuwbal rollen met bedrijven als Philips, Agfa, Martini en Duiker.

In 1969 was Sijthoffpers een grote klant, de Productschappen Vlees en Zuivel en ook het Forensisch Instituut in 1973 In 1978 was men uitverkocht. Al deze namen zijn inmiddels weer verdwenen behalve Shell en EOB..

De grote aantallen arbeidsplaatsen leverden wel de nodige verkeersproblemen op want de voorgespiegelde aansluiting op de rijkswegen via de verlengde A4 ( Zoomse Weg ) bleef jarenlang uit evenals openbaar vervoer. Het gewone wegennet van Rijswijk werd zwaar overbelast. Pas in 1983 werd een begin gemaakt met de eerste fase van de verlengde snelweg. Het wegenpatroon in de polder werd daardoor ook anders dan oorspronkelijk met een aansluiting op de Diepenhorstlaan en niet zoals eerder gedacht de verlengde Elsenlaan..

De gemeenschappelijke regeling beheert inmiddels ook bedrijventerreinen als Broekpolder, Wateringse Veld en Ypenburg. De gezamenlijke bedrijven waren ook verenigd in de belangenvereniging Industriele Kring Plaspoelpolder, nu BBR geheten.

 

Dit artikel verscheen in januari 2014 in Groot Rijswijk.