Boek Huis te Lande >>> UITVERKOCHTHuis te Lande, vrouwen in de tuinbouw beschrijft de geschiedenis van de eerste middelbare tuinbouwschool voor meisjes te Rijswijk. In een boeiende beschrijving komen de bijzondere aspecten van de opleiding ‘Huis te Lande’ tot leven, beschreven vanaf de start in 1907. De auteur deed jarenlang gedegen onderzoek in het omvangrijke archief en kwam tot een waardevol manuscript met historische betekenis. Talrijke originele archiefstukken illustreren de betrokkenheid van de gedreven hoofdpersonen. Het levert een boeiend tijdsbeeld op, met de ontwikkeling van het tuinbouwonderwijs als invalshoek. De brede opleiding heeft onmiskenbaar bijgedragen aan een betere positionering van vrouwen in de groene sector. Aansprekende voorbeelden zijn opgenomen als ‘portretjes’, het merendeel als interview.

Drie oud-betrokkenen hebben intensief aan het boek meegewerkt: adjunct-directeur Jan Weideveld, docent Tonny Speetjens-Post en leerling Julia Voskuil.

Vanaf januari 2022 is ook de digitale versie beschikbaar. Hier volgt de link: Huis te Lande. vrouwen in de tuinbow

Voor wie een voorproefje wil: er zijn drie filmpjes te zien op YouTube.
School Huis te Lande, 1932-1938
Huis te Lande, initiatief van Jacoba Hingst, jaren dertig
Huis te Lande, je was een paradijs,1997

Presentatie
Het boek werd in november 2020 feestelijk overhandigd aan historica Els Kloek, auteur van 1001 Vrouwen. 
Eén van de vrouwen in haar boek die historie hebben geschreven is Jacoba Hingst, die in 1907 ‘Huis te Lande’ oprichtte. Ze financierde de opleiding uit eigen middelen en nam vele jaren de leiding op zich. Voor de feestelijke bijeenkomst waren we te gast op ‘Heesterlust’ in Leidschendam, de voormalige kwekerij - inmiddels omgevormd tot een prachtige tuin - van oud-leerling Ank van Peski-van Rossem. 

Aansluitend vertelden oud-leerlingen Beline Geertsema en Harm van den Akker over het bijzondere ‘Huis te Lande’ gevoel: 

Presentatie boek 'Huis te Lande, vrouwen in de tuinbouw' deel 1
Presentatie boek 'Huis te Lande, vrouwen in de tuinbouw' deel 2


Digitaal beschikbaar

Het boek Huis te Lande, vrouwen in de tuinbouw is uitverkocht, maar wel digitaal beschikbaar via:
Webversie Huis te Lande, vrouwen in de tuinbouw